Het zoeken naar de juiste smaakbeleving per song start in september ‘23, op basis – opnieuw – van de oosterse elementenleer maar ook waar mogelijk gelinkt aan het kleurpalet van elke song. Een hele opdracht! Maar samen met de jonge chef Edith Cools krijgen de ‘amuse-bouches’ vorm én… smaak.

De zoektocht naar 5 smaken

De oosterse elementenleer blijkt voor mij dé sleutel om de songs in een smaak te gaan vatten. Door elke song te koppelen aan een van die elementen, kom ik immers bij de bijhorende smaak die dat element kenmerkt. In feite vormen die 5 elementen in de oosterse voedingsleer een soort cyclische beweging: ze volgen elkaar op, zoals de seizoenen, en vullen elkaar aan. Voor mijn songs en de beleving die ik voor ogen heb, werkt het net zo. Elk z’n eigen wereld, z’n eigen plek maar samen een rijke belevenis. Het resulteert in volgend schema:

Change
Path
True
Sleep
Dream

Zelf ben ik helemaal enthousiast over deze benadering maar een kok vinden die van daaruit 5 gepaste amuse-bouches kan creëren, lijkt me minder evident. Toch ziet Edith Cools, een creatieve, prille chef, het zitten om met mij in zee te gaan. In een eerste gesprek leg ik haar het concept uit, de grote lijnen. In een volgend en concreter gesprek brainstormen we over de culinaire mogelijkheden.

Einde november resulteert dit in een eerste proeverij met 5 smaakvolle hapjes. Al proevend, denken we nog wat verder, ook praktisch, en besluiten om bepaalde ingrediënten of manieren van presenteren nog wat aan te passen. Maar lékker is het allemaal en ik voel dat ik Edith mijn volle vertrouwen kan geven om op de uiteindelijke expo voor elke song een heerlijke smaakbeleving te bieden. Wordt vervolgd!

Scroll naar boven