‘Finding my path, searching my way, little steps every day’. Deze zin uit m’n song ‘Path’ gebruik ik als leidraad voor dit ambitieuze project, waarin ik intussen al een goed jaar op weg ben. Een eind gevorderd, maar het blijft een zoektocht….

Dàt het ambitieus is, dat besef ik steeds beter. Eigen muziek niet alleen beeldend maken maar ook vertalen in geur, smaak en structuur. Niet 1 song maar 5. Niet 1 beeldend werk, maar een hele waaier. Een totale, zintuigelijke belevenis wil ik bieden, een ‘sensitieve expo’. Soms denk ik: waar ben ik aan begonnen! 

Op deze pagina kun je meer info vinden over dit allereerste, grote project voor mij als artistiek zoeker. Een project dat ik ergens in 2024 hoop in de wereld te zetten.

Het concept

In de nasleep van mijn burn-out, einde juni 2021, nam ik de uitdaging van m’n zangleraar aan om een jaar lang songwriting te volgen en mijn eigen songs te creëren. Een verrassend boeiend én heilzaam traject waaruit 5 songs voortkwamen, elk met hun eigen (autobiografisch) verhaal en karakter: Path, Sleep, True, Dream en Change. Ik sloot het songwritingjaar af met 5 ‘ruwe’ opnames, op smartphone. En dat was het dan. Dacht ik een hele tijd.

Tot het idee begon te borrelen: wat als ik mijn songs nu zou vertalen in beeld, dát zou pas een uitdaging zijn. En dan songs én visueel werk samen breng in een ‘happening’. Het idee werd een echte wens. Een wens die té fantastisch leek, een zomer lang. Tot ik mezelf de VUUR Mentorship van LaboArte cadeau deed.

Het concept is intussen helder in mijn hoofd: op een ideale locatie – hélp, universum! – laat ik bezoekers eerst kennis maken met het visuele werk, de structuren, de geuren, de smaak van elke song. Song per song. Om dan op de vernissage en finissage te eindigen met een live optreden mét band, om eindelijk die fameuze songs te laten klinken. Voor de ‘gewone’ expodagen voorzie ik opnames van de songs via QR code. Een sensitieve expo dus, een belevenis voor alle zintuigen.

De inspiratie

Muziek in beeld vertalen…  Ik besloot vanuit de songteksten te vertrekken, ze uiteen te rafelen en op zoek te gaan naar de kernwoorden. Daarna bladeren door magazines en scrollen door foto’s om de nodige visuele inspiratie te vinden. En daarbij voelen welke song waar naartoe wil qua beelden en kleuren. Inspiratiebord na inspiratiebord vulde zich en toonde stilaan voor elke song een visueel thema en kleurpalet.

Een langzaam proces, waarin ik geregeld blokkeerde. De valkuilen van perfectionisme, een ‘Je doet het niet goed’ interne criticus, soms gewoon vermoeidheid of weinig tijd, maakten dat het geregeld stokte. Dés te fijner was het om in december 2022 dan eindelijk 5 krachtige inspiratieborden in m’n atelier te kunnen uitspreiden.

De zoektocht

In januari startte ik vol goede voornemens aan de eerste beeldende exploraties op basis van mijn inspiratieborden. Maar m’n (slechte) gezondheid en een stevige mentale dip strooiden geregeld roet in het eten.

De VUUR coaching van Mieke en Jonas van LaboArte én m’n deelname aan het Vonken traject, brachten gelukkig echt schot in de zaak. Nu exploreer en creëer ik met plezier, vanuit een vertrouwen dat het goed komt.

Mijn zoektocht naar 5 geuren kwam plots in een stroomversnelling, nadat ik vol trots de start van deze blogsite met een boel vrienden en kennissen had gedeeld. Na ettelijke ‘geurige’ sessies met Noëlle Schepens en een bijkomende zoektocht voor ‘Sleep’, heb ik 5 prachtige essentiële oliën uit gekozen. Of zij mij? Voorlopig brengen ze enkel mezelf in de juiste mood.

Het zoeken naar de juiste smaakbeleving per song start in oktober, met een jonge, creatieve chef. Heel benieuwd waar we zullen uit komen! Ook ga ik muzikaal verder schaven aan mijn songs, samen met de 4 steengoede muzikanten van de Shitty Shoes. 

De grootste struikelsteen om dit project te kunnen realiseren, blijkt nu de locatie. Voorlopig bestaat de ideale locatie enkel in mijn dromen en levert de (online) zoektocht naar een statig gebouw met 5 prachtig lichte kamers en een grotere ‘concert’ ruimte niets op. Spannend, want geen locatie, geen datum. Geen locatie, geen expo.

Nieuwsgierig naar mijn verdere proces? Benieuwd hoe het intussen gaat, waar ik (nog) tegenaan loop of wat net kleine overwinningen zijn? Je leest het verder in mijn blog.

Scroll naar boven