Drievragenspel in beeld

Drievragenspel in beeld

Hoe kom je tot creëren? Hoe vind je een onderwerp om in beeld te vertalen? “Vertrek eens vanuit het ‘drievragenspel’”, suggereert Jonas van LaboArte. Zo gezegd zo gedaan…

‘Wat is je lievelingsdier?’ Een paard – Euh sorry Luca, jij bent de liefste kat! ‘Wat is je lievelingskleur’ Tja, karamel, is dat een kleur of alleen lekker? ‘Wat is je favoriete vorm van water?’ Een bruisende waterval! Ik maak het daarna stil in mezelf, breng me in een staat van meditatie en laat mijn drie antwoorden inwerken. Ik ervaar de kracht, ongetemdheid en vrijheid van het paard. Ik voel de warmte van de karamel, het troostende, de zachtheid. De waterval brengt energie, leven, verfrissing. En plots zie ik een karamelkleurig paard over de rand springen van de waterval en het onbekende in rennen.

Mijn beeld is er, in mijn hoofd. Nu is het aan mij om dat beeld op papier te krijgen. Da’s andere koek! Ik start met het paard, een dier dat ik vroeger als kind al vaak tekende. Maar zonder voorbeeld lukt het niet om de houding die ik zoek te vatten. Eens ik het ‘juiste’ paard online heb gevonden, krijgt het paard stap voor stap vorm. Met pure concentratie bestudeer ik de vormen, verhoudingen, lijnen en probeer die met m’n 6B potlood op papier te zetten. Met het nodige gommen en bijsturen, krijgt het paard stilaan de houding die ik voor ogen had.

Dan volgt de waterval die van een rots naar beneden dendert. Pure fantasie deze keer. Het potlood mag wervelen, soms licht, soms donker. Ik beeld me in dat ik water ben.

Tenslotte geef ik met kleurpotlood het paard een warme karamelkleur. Verschillende kleuren over elkaar om dié tint te krijgen die ik wil. Tot ik plots voel: hier ga ik het bij houden. Het paard met z’n zachte karamelkleur, schiet weg uit de waterval, vol overtuiging, bruisend van leven.

4 gedachten over “Drievragenspel in beeld”

 1. Prachtig Leen!
  Een krachtig dier dat barst van levenslust.
  Het lijkt wel van het blad af te springen en je tegemoet te rennen.

   1. Jij ook bedankt Jonas, voor dit heerlijke ‘drievragenspel’.
    Het leidde tot een inspirerende visualisatie en dit werk.

  1. Bedankt Mieke 🙂
   Paarden hebben me altijd geboeid, echt een favoriet dier van mij. Ik ben blij dat de kracht voor je voelbaar is.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven