Een geslaagde proeverij

De 5 smaakervaringen voor de expo

De smaakbeleving voor ‘Reflecting 5 Songs’ is in handen van Edith Cools, een culinair talent. Zowat een jaar geleden hadden we een eerste proeverij, in Gent. Met nog 2 weken voor de opening van de expo, zetten we de puntjes op de ‘i’ bij mij thuis.

Want ja: het gaat toch door, m’n expoproject! Na een intense zoektocht, via allerhande suggesties en tips, blijkt Wijnbistro Calle Gato, boven op de berg van Heist, de beste optie om op dezelfde data als gepland de expo te laten doorgaan. Een heerlijke plek, die al tientallen jaren mensen bijeen brengt, verbindt in ontspanning en plezier.

De gezellige zaal achter de bistro wordt dus het decor voor ‘Reflecting 5 songs’, dé plek waar deze smaakbeleving dan eindelijk mag ontdekt worden door elke bezoeker van de vernissage en finissage.

Afgelopen zondag was het alvast aan 4 ‘happy few’ om de 5 smaken te mogen ontdekken, waarvoor de inspiratie uit de Oosterse voedingsleer komt. In mijn geval: herontdekken, na de eerste versie die ik vorig jaar samen met de jongste zoon in Gent was gaan proeven. Toen al lekker maar nog wat puntjes om (praktisch) bij te schaven. Nu gaat het om de allerlaatste kleine details van elke smaakbeleving.

Echtgenoot Fred, zoon-gitarist-fotograaf-videograaf Jurian Cuypers, audiovisual director Harmony Masego Benegusenga en ikzelf hebben er letterlijk zin in, in de aangepaste smaakbelevingen die Edith een voor een uit potjes en doosjes tovert. Met wat borden en glaasjes uit mijn ‘beste kast’ ziet het er al snel allemaal oogstrelend mooi uit, zo bij elkaar op de eettafel. Dat wordt genieten!

We starten met de bittere smaakbeleving van ‘Change’, die het element ‘vuur’ vertolkt: kleine witlofblaadjes met een dip van verse en gebakken pompelmoes en een karamel van koffie. Consensus: het mag iets minder zoet. Dan volgt ‘Path’, dat de zoete smaak van het element aarde mag brengen. De gorgonzolabolletjes en waterkers zorgen voor net genoeg balans, ten opzichte van het geroosterde rozijnenbrood, de zoete gedroogde appeltjes en agavesiroop. Hélemaal mijn ding! We besluiten om voor de afwerking als het kan een eetbaar bloemetje te gebruiken, in plaats van de waterkers.

Voor True vertolkt een smeuïge, pittige, warme cacaodrank de scherpe smaak van het element ‘metaal’. Conclusie: de gember mag echt wel zo prominent zijn.

Dan zijn de heerlijk ogende glaasjes aan de beurt, met een zoutige smaakbeleving voor Sleep, met het element ‘water’. (Helaas) geen gelato vanwege technisch te moeilijk om te presenteren maar wát is dit lekker! Zelfs deze vegetariër zet even haar principes opzij voor deze smaakexplosie van in blauwe bessen gefermenteerde raap, met een mousse van zure room, dille en mierikswortel, een kruidenolie van dille en spinazie én zalmeitjes als afwerking. Conclusie: nog net iets meer Fleur de Sel voor een duidelijkere beleving.

We sluiten af met de zure smaakbeleving van Dream, die het element ‘hout’ als uitgangspunt heeft: kleine, compacte dolmades met rijst en citroen, met een heerlijk zurige dip van rundsbouillon, eieren en citroen. Helemaal top!

Bij ons bezoek daarna aan de zaal vinden we gelukkig ook alle nodige elementen om de hapjes telkens mooi te kunnen presenteren. 

Ik heb er in elk geval vertrouwen in dat het goed zit, met die verse smaakbeleving, na deze geslaagde proeverij.  Maar niet enkel de bezoekers van de vernissage en finissage hebben iets om naar uit te kijken! Ook op de vrije bezoekdagen zorg ik voor lekkers. De smaken ‘bitter’, ‘zoet’, ‘scherp’, ‘zout’ en ‘zuur’ krijgen dan een ‘droge’ en eenvoudig te presenteren variant. Alleen ik weet – voorlopig – wat.

2 gedachten over “Een geslaagde proeverij”

  1. Ilse Goossens

    Het zien er ook ware kunstwerken uit, Leen. Nu (zo) rustig (mogelijk) in 1 rechte lijn naar de aftrap. Komt goed en kijk er al naar uit.

Reacties zijn gesloten.

Winkelwagen
Scroll naar boven